Arnouds hoekje

Open Leerdamse Dubbelkampioenschappen '18

Dollardtoernooi 2017

Ieder jaar doet een vaste groep toernooi-gangers van onze vereniging mee aan misschien wel het leukste - wat spelsysteem betreft - toernooi van Nederland: Het Dollardtoernooi in Finsterwolde (Gronings: Finnerwold). Tafeltennisvereniging Oldambt organiseert daar  ieder jaar haar traditionele duo-toernooi. Je speelt dan met een teamgenoot elke ronde in totaal vier enkelwedstrijden en één dubbelspel. Een wedstrijd bestaat uit (sowieso) drie games en elke gewonnen game levert een punt op. Normaal vorm ik een team met Sander en vaak met succes; wij wonnen al verschillende keren. Dit jaar vroeg ik echter het jonge talent Pim van Schaik (TTV Emmen/Klimaatgroep Stars) om met mij mee te spelen. Eerder vroeg hij al eens of ik een toernooi met hem wilde spelen, maar dat kwam er niet van. Deze keer konden wij beiden wél en dus stonden wij zaterdag 4 maart, met nog vijf andere duo’s, aan tafel in de A-klasse.

Dat ik aan Pim een goede teamgenoot had, mag eigenlijk geen verrassing heten. Hij won dit seizoen 50% van zijn competitiewedstrijden in de landelijke tweede divisie en speelde daarmee twee (voor sommigen zelfs drie) niveaus hoger dan de overige spelers. Hij leverde hier en daar eens een game in, maar won wel al z’n wedstrijden. Verrassender was dat wij als niet-ingespeeld dubbel geen enkel dubbelspel verloren, mede dankzij enkele tactische aanwijzingen van Pim. Daarmee liet hij zien op jonge leeftijd al veel ervaring in huis te hebben. Zelf sprokkelde ik ook mijn puntjes bij elkaar, al ging dat niet zonder slag of stoot. Ik verloor bijvoorbeeld 2-1 van André Folmer (TTV Buitenpost) en won maar net van Richard Roossien (Midstars): 12-10 in de beslissende derde game. Pim en ik maakten notabene tegen clubgenoot Sander en zijn compagnon Steven Pieter Ykema (TTV Emmeloord) het verschil. Dankzij een maximale 15-0(!) overwinning werden de tegenstanders al vroeg op een bijna onoverbrugbare achterstand gezet.

 

Aan het einde van een lang maar sportief tafeltennisdagje werd, na enig rekenwerk, duidelijk dat wij 53 punten hadden verzameld. Dat waren er 21 meer dan de nummers twee Koen Molewijk (TTV Torenstad) en Tjeerd Hut (TTV DOTO); zij kwamen uit op 32 punten. Sander en Steven Pieter werden uiteindelijk, met 19 punten, alsnog verdienstelijk vierde. Met een eerste prijs stapten Pim en ik de zaal uit. Christine deed hetzelfde, samen met Nuas Yonnus Abdelhasan. Zij hielden, met 38 punten, Kosto en Johan Ooms op afstand - nummers twee met 32 punten - in de E-klasse. De Friese eer (én die van onze vereniging) werd in het Groningse land dus fantastisch hoog gehouden… hopelijk volgend jaar weer!

Domstadtoernooi 2015

 

Voor het tweede jaar op rij vertrokken Johan Veldhuis, Johan Ooms, Sander en ik naar hartje Utrecht. Gelukkig op een zondag en dus parkeerruimte genoeg. Vorig jaar was het Domstadtoernooi goed bevallen. Mooie accomodatie, leuke mensen, goede sfeer én succesvol; ik won de titel en Sander werd knap derde. Johan Ooms en Johan Veldhuis hadden het lastig in midden-Nederland, waar het niveau toch wat hoger ligt dan bij ons in het noorden. Maar zoals men zegt: nieuwe ronde, nieuwe kansen.

 

Sander en ik werden in de hoofdpoule geplaatst. Deze bestond uit acht spelers, iedereen speelde tegen elkaar (dus zeven wedstrijden) en alleen de eerste twee vielen in de prijzen. Ik mocht het toernooi openen tegen mijn teamgenoot Sander, die als een speer uit de startblokken schoot. Zo was daar snel een 0-1 voorsprong in games en een 0-6 tussenstand in de tweede. Ik wist mij – met enig geluk – net op tijd te herstellen en pakte alsnog de tweede game. Deze tik kwam Sander niet meer te boven en dus kreeg ik mijn revanche voor Montfoort (Open Montfoortse Kampioenschappen), waar Sander mij in de finale versloeg. Dat het voor mij en Sander flink aanpoten was bleek toen Sander verloor van een 3e-divisie-speler en ik zelfs (volledig terecht) van een eerste klasser. De moeilijkste wedstrijden speelden wij verrassend tegen een tweede klasser. Na een 6-9 achterstand in de vijfde game won ik hem gelukkig alsnog (11-9). Sander deed hetzelfde (17-15, ook in de vijfde). Mijn winstpartij tegen Sander bleek uiteindelijk doorslaggevend en leverde mij de eerste plek op. Sander zorgde voor dubbel Delta-succes met zijn knappe tweede plaats.

 

Johan Veldhuis en Johan Ooms kwamen er een paar niveautjes lager niet aan te pas. Johan Ooms beschouwde het toernooi als een mooie voorbereiding op zijn kampioenswedstrijd van een dag later en Johan Veldhuis speelde zich met de olympische gedachte naar een vijfde plek. Het Domstadtoernooi leverde dus twee prijzen op en een dag later zelfs een kampioensschap in de vierde klasse voor Johan... mooie resultaten na een sportieve dag bij de Utrechtse Tafeltennisclub (UTTC)!

 

Delta Impuls 1 verrast Ready 2

 

Na de goede seizoensstart tegen YOS 1 (8-2 winst) stond er voor de Heerenveners dit keer een zware wedstrijd op het programma tegen het tweede team van TTV Ready, vorig seizoen nog actief in de Noordelijke divisie. 

Met Chris Borger, Richard Dijkhoff en Lieuwe de Wal stond er voor Ready veel ervaring aan tafel. Zij wisten het de nieuwe derde man van Delta Impuls (Guus, ook actief in Bussum waar hij 3e klasse speelt) en Arnoud en Sander, dan ook lastig te maken. Voor Guus bleken zij allemaal net een maatje te groot. Sander en Arnoud wisten hun goede vorm van een week eerder door te trekken en wonnen al hun wedstrijden. 

Het dubbelspel leek de kant van de Leeuwarders op te gaan met een 1-0 en 9-4 voorsprong in de tweede game. Arnoud en Sander maakten vervolgens echter zeven punten op rij, waardoor het alsnog 1-1 werd. Deze klap kwamen Chris en Lieuwe niet meer te boven en twee games later was ook het dubbelpunt voor Delta Impuls. Zo eindigden beide teams op 7-3 en dat mag toch een kleine 'stunt' worden genoemd.

Op de foto: Guus in actie tegen Lieuwe de Wal

 

Delta Impuls 1 boekt grootste zege van het seizoen

Vrijdag 19 april trad het eerste team van TTV Delta Impuls in Oudeschoot aan tegen de tafeltennisvereniging uit Ysbrechtum, YOS 1. Met slechts vier punten achterstand op nummer één ANJA is er voor de Heerenveners nog altijd een kans om kampioen te worden, reden genoeg om er weer vol voor te gaan. In de één na laatste wedstrijd van de voorjaarscompetitie begonnen Arnoud Hofman en Sander Derkx dit keer samen met een invaller aan de partij. Andries Nolles, speler van het derde team en met een percentage van 74 procent in de derde klasse, verving Jan Zuur. Jan gaf Andries graag de kans om eens aan het eerste klasse niveau te ruiken en daar ervaring op te doen.

Arnoud begon voortvarend en zette in drie games het eerste punt op het scorebord tegen Jan Wierda. Sander had het erg lastig tegen Pieter Zondervan. Pieter had het bij vlagen op z’n heupen en dwong een vijfde game af, waar Sander uiteindelijk aan het langste eind trok. Andries maakte zijn debuut tegen Sjoerd Jellema, een oude rot met jarenlange eerste klasse ervaring. Andries wist knap een game af te snoepen, maar meer kreeg hij niet cadeau. Het dubbelspel werd een prooi voor Sander en Arnoud. Met een 3-0 overwinning wonnen zij alweer hun achtste dubbelpartij dit seizoen. 

Sander won in zijn tweede enkelpartij, zonder een game af te staan, van Wierda. Arnoud volgde het goede voorbeeld en gaf Jellema in drie games klop. Andries verloor helaas met dezelfde cijfers van Zondervan. Met standen zoals 12-10 en 11-9 was dit geflatteerd te noemen. Sander en Arnoud wonnen ook hun laatste wedstrijd. Jellema en Zondervan hadden geen schijn van kans. Het slotakkoord was voor Andries. In vijf games wist hij Wierda te verslaan en zo zijn debuut op te luisteren met een overwinning. Met het publiek op de banken bezorgde hij Delta Impuls het achtste punt van de avond. Omdat ANJA in Drachten met 3-7 wist te winnen liepen Sander, Arnoud en Jan twee punten in op de koploper. Wie weet wat de laatste wedstrijd nog voor moois kan brengen… de bal is rond!