Dollardtoernooi 2017

Ieder jaar doet een vaste groep toernooi-gangers van onze vereniging mee aan misschien wel het leukste - wat spelsysteem betreft - toernooi van Nederland: Het Dollardtoernooi in Finsterwolde (Gronings: Finnerwold). Tafeltennisvereniging Oldambt organiseert daar  ieder jaar haar traditionele duo-toernooi. Je speelt dan met een teamgenoot elke ronde in totaal vier enkelwedstrijden en één dubbelspel. Een wedstrijd bestaat uit (sowieso) drie games en elke gewonnen game levert een punt op. Normaal vorm ik een team met Sander en vaak met succes; wij wonnen al verschillende keren. Dit jaar vroeg ik echter het jonge talent Pim van Schaik (TTV Emmen/Klimaatgroep Stars) om met mij mee te spelen. Eerder vroeg hij al eens of ik een toernooi met hem wilde spelen, maar dat kwam er niet van. Deze keer konden wij beiden wél en dus stonden wij zaterdag 4 maart, met nog vijf andere duo’s, aan tafel in de A-klasse.

Dat ik aan Pim een goede teamgenoot had, mag eigenlijk geen verrassing heten. Hij won dit seizoen 50% van zijn competitiewedstrijden in de landelijke tweede divisie en speelde daarmee twee (voor sommigen zelfs drie) niveaus hoger dan de overige spelers. Hij leverde hier en daar eens een game in, maar won wel al z’n wedstrijden. Verrassender was dat wij als niet-ingespeeld dubbel geen enkel dubbelspel verloren, mede dankzij enkele tactische aanwijzingen van Pim. Daarmee liet hij zien op jonge leeftijd al veel ervaring in huis te hebben. Zelf sprokkelde ik ook mijn puntjes bij elkaar, al ging dat niet zonder slag of stoot. Ik verloor bijvoorbeeld 2-1 van André Folmer (TTV Buitenpost) en won maar net van Richard Roossien (Midstars): 12-10 in de beslissende derde game. Pim en ik maakten notabene tegen clubgenoot Sander en zijn compagnon Steven Pieter Ykema (TTV Emmeloord) het verschil. Dankzij een maximale 15-0(!) overwinning werden de tegenstanders al vroeg op een bijna onoverbrugbare achterstand gezet.

 

Aan het einde van een lang maar sportief tafeltennisdagje werd, na enig rekenwerk, duidelijk dat wij 53 punten hadden verzameld. Dat waren er 21 meer dan de nummers twee Koen Molewijk (TTV Torenstad) en Tjeerd Hut (TTV DOTO); zij kwamen uit op 32 punten. Sander en Steven Pieter werden uiteindelijk, met 19 punten, alsnog verdienstelijk vierde. Met een eerste prijs stapten Pim en ik de zaal uit. Christine deed hetzelfde, samen met Nuas Yonnus Abdelhasan. Zij hielden, met 38 punten, Kosto en Johan Ooms op afstand - nummers twee met 32 punten - in de E-klasse. De Friese eer (én die van onze vereniging) werd in het Groningse land dus fantastisch hoog gehouden… hopelijk volgend jaar weer!